2012-09-07 10:37:40• hírek • Póti Orsolya

Kevés a nyilvános illemhely Szatmárnémetiben

A Szatmárnémetibe látogató turistának, az átutazónak, vagy csak a városban ügyeit intézőnek nem igazán van hol könnyítenie magán, ugyanis annyira kevés a közvécé, vagy ami van, tisztaság, felszereltség szempontjából hagy kívánni valót maga után. A Polgármesteri Hivatal munkatársai szerint nincs is kilátásban újabbak, korszerűbbek kialakítása.

Egy nap mindenki többször felkeresi, legszívesebben az otthonit, majd nap közben a munkahelyek, éttermek, kávézók toalettjeit, és talán a legkevésbé szívesen az utcai illemhelyeket. Szatmárnémetiben azonban kevés ilyen található, és ami akad is, azt nem nagy örömmel keresi fel az ember. A piacok környékén lévő közvécék szinte használhatatlanok, a Kossuth-kertben kialakított toalett, pedig nincs mindig van nyitva.

A felsoroltak csupán a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal által fenntartott közvécék, ugyanis a régi városközpont parkjában találhatót már évek óta magánszemély bérli a hivataltól. Man Marcel elmondta: havonta közel 2.000 lejből tartja fenn a férfi és női látogatók számára kialakított mellékhelyiséget. Ebből az összegből fizeti a bért, a közköltséget, a takarítószemélyzetet, papírt és a tisztítószereket is.

A befektető által üzemelt toalett naponta 7.00-20.00 óra között áll nyitva, vasárnap viszont rövidebb programmal működik. Mint megtudtuk, naponta 100-150 személy is betér ide, nagyobb rendezvények alkalmával pedig hosszabb sorok alakulnak ki, ugyanis ez az egyetlen nyilvános illemhely a városközpontban. A WC-belépő díja itt 1 lej.

Szintén 1 lejért használhatják a járó-kelők a piacok környékén találhatót mellékhelyiségeket, azonban ezekben már sokkal rosszabb a helyzet. A lakosok mellett a takarítószemélyzet is panaszkodik, hiszen ők is látják: a körülmények nem a legmegfelelőbbek. H. Éva több mint 20 éve dolgozik a Nagypiac mellett lévő közvécében. Naponta 7.00-19.00 óra között szolgálja ki a látogatókat, takarít és gyűjti be az 1 lejeket.

A Nagypiac környéki nyilvános illemhely

„Az alagsorban lévő toalettek már évek óta nem működnek, itt pedig csak négy - két férfi és két női - vécé áll a látogatók rendelkezésére. A higiéniáról már 22 éve én gondoskodom, de sok minden mást korszerűsíteni, javítani kéne ami a vezetőség feladata. A másik gond az, hogy sokan még az 1 lejes jegyet sem akarják kifizetni" - magyarázta a vécés néni.

A Kossuth-kertben található a város legújabb nyilvános WC-je. Itt ugyan nem kell belépőt fizetni, de a nyitvatartási idő rövidebb és idényjelleggel működik. Elvileg az arra járkálók hétköznaponként 10.00-18.00 óra között, hétvégenként pedig 10.00-20.00 óra között használhatják ezt a közvécét.

Sok más városban az illemhelyek több felhasználói csoport igényeit is kielégítik, ugyanis akadálymentesítve vannak, babapelenkázó található bennük, gyermekekre méretezett csésze, piszoár és mosdó is rendelkezésre áll. Egyre népszerűbb a könnyen telepíthető automata illemhelyek létesítése, melyek több biztonsági megoldással és felszereléssel is rendelkeznek. Ám a higiéniáról ezekben is gondoskodni kell.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: